EN PORTADA FASES DEL PROCÉS DE TRACTAMENT D'AIGUA SALADA EN AIGUA DOLÇA 11 9 FILTRES SORRA FILTRES TANCATS ANTRACITA TANCATS SORRA 35 m Càntera de Planta dessalinitzadora Filtració tancada bombament 1a etapa 2a etapa 50% estalvi 45 litres d'energia CO2 Ca(OH)2 d'aigua dolça 100 litres d'aigua marina 8 55 litres de FILTRES DE salmorra CARTUTX Osmosi inversa Bescanviadors Remine- Dipòsits d'emmagatzematge de pressió ralització 20.000 m de capacitat total3 tot i que el 70% del planeta està de més qualitat i seguretat”, apunta servar així l’aqüífer de la Tordera, per cobert per aigua, aquesta és salada; la Xavier Sànchez Vila, catedràtic d’Hi- garantir-ne la qualitat i evitar-ne la dolça és un bé escàs, que només supo- drologia Subterrània de la Universitat sobreexplotació. “Aleshores les extra- sa un 3% del total, 2/3 parts del qual Politècnica de Catalunya (UPC). ccions que s’estaven fent del riu eren són en forma de gel o no accessibles, superiors a les aportacions, cosa que i depèn en bona mesura de les pluges. LA ITAM DE LA TORDERA provocava intrusió marina i que els És per això que en el futur pròxim, La instal·lació de tractament d’aigua pous tinguessin cada vegada més sali- propiciat en bona part per l’actual con- marina (ITAM) de la Tordera és la pri- nitat”, explica Carme Llansana, direc- text d’emergència climàtica, “tindrem mera que es va endegar al país el 2002 tora de la ITAM de la Tordera, que, de problemes per obtenir les quantitats amb l’objectiu de satisfer la demanda fet, recorda que fa molts anys “l’aigua necessàries d’aigua i caldran solucions de diversos municipis del Maresme de l’aixeta a bona part de la Costa Bra- d’enginyeria per disposar-ne de més, nord i del sud de la Selva, i també pre- va era salada”. En una primera fase, la planta te- nia una capacitat de 10 hm³ i ja es va QUINES SOLUCIONS EXISTEIXEN PER OBTENIR construir perquè estigués prepara- AIGUA POTABLE A PARTIR DEL MAR? OSMOSI INVERSA ELECTRODIÀLISI És la solució més emprada. Es En aquesta solució es fa basa en l’ús de membranes passar l’aigua salada a través semipermeables de poliamida que de membranes carregades deixen passar l' aigua, però no la sal elèctricament que atrapen els ions que conté. Aquestes membranes es de sal que hi ha dissolts i d’aquesta poden contaminar per bacteris, i per manera se n’extreu l’aigua dolça. això cal aplicar a l’aigua tractaments desinfectants. NANOFILTRACIÓ En aquest sistema es fan servir DESTIL·LACIÓ SOLAR membranes de nanotubs de més Es tracta d’un mètode que imita permeabilitat que el cicle del sòl i que consisteix a les de l’osmosi evaporar l’aigua captada del mar en inversa, la qual grans instal·lacions amb cobertes cosa permet on aquesta aigua es condensa i processar més es recull en forma d’aigua dolça. aigua en menys L’energia emprada és la mateixa espai utilitzant menys energia. calor del sol; en aquest sentit, és Aquestes membranes es fabriquen més sostenible que l’osmosi inversa, amb compostos sulfonats, capaços però, en canvi, requereix grans d’eliminar també traces de extensions de terreny. contaminants. 28 Theknos Maig-juny 2024 aredroT al ed MATI :tnoF