ENTREVISTA “La gent jove ha de saber que en aquest sector els convenis laborals són molt bons per als operaris” diferents tipologies de professionals i empreses que agrupem, les inquie- tuds són força compartides. També m’agradaria fer notar que, de fet, de la nostra acció se’n beneficia tot el col·lectiu. Representem el 70 o el 75% del col·lectiu, i per a mi és una llàsti- ma que no hi hagi una unió absoluta a causa, sobretot, de personalismes. Quines són les principals preocupacions del sector? N’hi ha una de troncal, que afecta pràcticament tothom, i és la falta d’operaris que tenen les empreses. Estem treballant amb l’Administra- ció, per exemple, a través d’un con- veni amb Treball i Empresa, amb la intenció de potenciar les vocacions dels joves estudiants, però costa molt. Hem de trobar la manera d’esperonar el mercat de tècnics, perquè n’hi ha una mancança molt gran. Per posar-li un exemple, ens sorprèn que l’Escola d’Hostaleria tingui tanta demanda i, en canvi, les nostres escoles no. La gent jove hauria de saber que els con- venis del nostre sector són molt més bons per als operaris, així com les condicions de treball. La nostra acti- vitat té un futur extraordinari, però falten campanyes publicitàries. Par- lem d’un futur sòlid, segur i econòmi- cament molt bo. Es podrien contrac- tar, demà mateix, de l’ordre de 19.000 operaris. I si pensem en tot el que té a veure amb la transició energètica i l’aplicació del Proencat, l’any 2030 farien falta uns 37.000 tècnics més, i “La nostra activitat l’any 2050, 110.000. prescindible tant en l’àmbit em- té un futur presarial com en l’àmbit de l’Admi- I què es podria fer? nistració. I també amb els fabricants. Nosaltres reivindiquem aquest pro- extraordinari, però Representem les empreses instal- blema des de l’any 2017. Tornant a al mercat hi ha una ladores afiliades. Defensem les seves l’Escola d’Hostaleria, estic conven- inquietuds i demandes, però també çut que si, per exemple, es fes algun mancança molt donem la nostra visió i facilitem la tipus de talent show com MasterChef, gran de tècnics” implementació sobre noves normati- la cosa canviaria radicalment. Sigui ves, entre altres. Val a dir que, tot i lescom sigui, cal potenciar la nostra 24Theknos Setembre-octubre 2024